Dünyadan

Ay’ın Kökenine Dair Bir İpucu Daha!

ETH Zürih’ten araştırmacılar, Ay’ın Dünya’nın mantosundan yerli soygazlar miras aldığına dair ilk kesin kanıtı keşfettiler.

Keşif, Ay’ın ve potansiyel olarak Dünya’nın ve diğer gök cisimlerinin nasıl oluştuğunu anlamaya yönelik bulmacanın önemli bir parçasını temsil ediyor. İşte karşınızda Ay’ın ve dünyamızın kökenine dair bir araştırma daha!

İnsanoğlu, Ay’a hep bir hayranlık duymuştur. Bununla birlikte, bilim adamları gerçekten onu incelemeye Galileo’nun zamanına kadar gittiler. Yaklaşık beş yüzyıl boyunca, araştırmacılar Ay’ın nasıl oluştuğuna dair çok sayıda, çok tartışılan teoriler ortaya koydular. 

Şimdi de, ETH Zürih’teki jeokimyacılar, kozmokimyacılar ve petrologlar Ay’ın başlangıç ​​hikayesine yeni bir ışık tutuyor. Science Advances dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada, araştırma ekibi, Ay’ın, Dünya’nın mantosundan gelen helyum ve neonun yerli soy gazlarını miras aldığını gösteren bulguları rapor etmişler. Keşif, Ay’ın Dünya ile başka bir gök cismi arasındaki büyük bir çarpışma tarafından oluştuğunu varsayan, şu anda tercih edilen “Dev Etki” teorisi üzerindeki vurgulara güçlü bir şekilde katkıda bulunuyor. 

Dev etki teorisi, Ay’ın, Mars boyutlarında bir şeyle çarpışılması sonucu oluştuğunu söylemektedir. 

ETH Zürih’teki doktora araştırması sırasında Patrizia Will, NASA’dan alınan bir Antarktika koleksiyonundan altı ay göktaşı örneğini analiz etti. 


Göktaşları, magmanın Ay’ın içinden fışkırıp hızla soğumasıyla oluşan bazalt kayalardan oluşur. Oluşumlarından sonra, kaya kozmik ışınlardan ve özellikle güneş rüzgarından koruyan ek bazalt katmanlarıyla kaplı kalırlar. 

Will ve ekibi, soğutma işlemi uyguladılar. Soğutma işlemi, magmada bulunan diğer mineraller arasında ay camı parçacıklarının oluşumuyla sonuçlandı. Will ve ekibi, cam parçacıkların güneş gazlarının kimyasal parmak izlerini koruduğunu keşfetti: Ay’ın iç kısmından gelen helyum ve neon. Bulguları, Ay’ın Dünya’ya özgü soygazlar miras aldığını kuvvetle desteklemektedir. Will, “Ay yüzeyinde Ay’dan gelen bazaltik malzemelerde ilk kez güneş gazları bulmak çok heyecan verici bir sonuçtu” diyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.