Bilim insanları bir günün uzunluğunun aniden uzadığını ve nedenini bilmediklerini açıkladı.
Bunun sadece zaman işleyişimiz üzerinde değil, aynı zamanda modern yaşamımızı yöneten GPS ve diğer teknolojiler gibi şeyler üzerinde de kritik etkileri oluyor aslında. Bu nedenle durum sandığımızdan daha ciddi olabilir.
Son birkaç on yılda, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü hızlanıyor. Bu eğilim günlerimizi uzatıyor; aslında, Haziran 2022’de son yarım yüzyıldaki en uzun gün rekorunu kırdık. Haziran’da Dünya en uzun gününü yaşadı, bu diğer Haziran’lardan daha uzun oldu. Telefonlarımızdaki saatler bir günde tam olarak 24 saat olduğunu gösterse de, Dünya’nın tek bir dönüşü tamamlaması için geçen gerçek süre çok değişiyor.
Sürekli değişen milyonlarca yıldan beri, Ay’ın yönlendirdiği gelgitlerle ilişkili sürtünme etkileri nedeniyle Dünya’nın dönüşü yavaşlıyor. Bu süreç, her yüzyılda her günün uzunluğuna yaklaşık 2,3 milisaniye ekliyor. Birkaç milyar yıl önce bir Dünya günü sadece yaklaşık 19 saatti.
Son 20.000 yıldır, Dünya’nın dönüşünü hızlandıran başka bir süreç ters yönde çalışıyor. Son buzul çağı sona erdiğinde, eriyen kutup buz tabakaları yüzey basıncını düşürdü ve Dünya’nın mantosu sürekli olarak kutuplara doğru hareket etmeye başladı. Nasıl bir balerin kollarını vücudundan uzaklaştırırken daha yavaş dönüyorsa, bu manto kütlesi Dünya’nın ekseninden uzaklaştıkça gezegenimizin dönüş hızı yavaşlar. Ve bu süreç her yüzyılda her günü yaklaşık 0,6 milisaniye uzatır.
Şimdilik, en azından bir süreliğine hepimiz her günü 24 saat şeklinde yaşamaya devam ediyoruz. Bakalım, bu süreç ne kadar devam edecek? Merakla bekliyoruz!