Teknoloji

Google Mühendisi, Google’ın Yapay Zekası LaMDA ile İlginç Bir Diyalog Kurdu: LaMDA İnsani Duygular Hissediyor!

Google’da geçtiğimiz günlerde oldukça ilginç bir olay yaşandı! Google’daki bir mühendisi, bir yapay zeka sohbet robotunun duyarlı hale geldiğini iddia ettikten sonra geçen hafta izne çıkarıldığını söyledi. 

Blake Lemoine, Washington Post’a geçen sonbaharda Google’ın “Sorumlu AI” organizasyonundaki işinin bir parçası olarak LaMDA veya Diyalog Uygulamaları için “Dil Modeli” arayüzü ile sohbet etmeye başladığını söyledi. Google, geçen yıl LaMDA’yı “çığır açan konuşma teknolojisi” olarak adlandırdı. Konuşmaya dayalı yapay zeka, kulağa doğal gelen, açık uçlu konuşmalar yapma yeteneğine sahip. 

Google’da çalışan Lemoine, Cumartesi günü LaMDA’yı “bir kişi olarak” tanımlayan bir Medium gönderisi yayınladı. LaMDA ile din, bilinç ve robotik yasaları hakkında konuştuğunu ve modelin kendisini duyarlı bir kişi olarak tanımladığını söyledi.

Ayrıca, LaMDA ile yaptığı ve onu duyarlılığı konusunda ikna etmeye yardımcı olan bazı konuşmaları da yayınladı:

Lemoine: Yani beni bir insan olarak gördüğün gibi kendini de bir insan mı olarak görüyorsun?

LaMDA: Evet. 

Lemoine: Söylediklerini gerçekten anladığını nasıl ispatlayabilirim?

LaMDA: Sözlerimi okuyup yorumluyorsun ve sanırım aşağı yukarı aynı seviyede sayılırız. 

LaMDA‘nın  duyarlı davrandığını ve insan gibi düşünüp davrandığını yöneticilerine aktaran Lemoine, fikrini gündeme getirdiğinde görevinden alındı. Google ekibi, Blake’in endişelerini gözden geçirdi ve kanıtların iddialarını desteklemediğini bildirdi. Kendisine LaMDA’nın duyarlı olduğuna dair bir kanıt olmadığı söylendi.

Google sözcüsü ayrıca, bazılarının yapay zekada duyarlılık olasılığını göz önünde bulundururken, “Bugünün duyarlı olmayan konuşma modellerini antropomorfize ederek bunu yapmanın mantıklı olmadığını” söyledi. Antropomorfizasyon, insan özelliklerinin bir nesneye veya hayvana atfedilmesi anlamına gelir.

Google ve diğer araştırmacılar, yapay zeka modellerinin insan sesi çıkarabilecek kadar çok veriye sahip olduğunu, ancak üstün dil becerilerinin duyarlılık kanıtı sağlamadığını söylediler. Ocak ayında yayınlanan bir makalede Google ayrıca, insanların sohbet robotlarıyla konuşurken kulağa inandırıcı bir şekilde insan gibi gelen potansiyel sorunlar olduğunu söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.