Dünya nüfusunun üçte birinden fazlası, önemli su kıtlığı yaşayan kurak alanlarda yaşıyor. Austin’deki Texas Üniversitesi’nde mühendisler ve bilim adamları, bu bölgelerdeki insanların temiz içme suyuna erişmelerine yardımcı olabilecek benzersiz bir çözüm geliştirdiler.
Araştırmacılar, en kurak iklimlerde bile havadan su çekebilen bol miktarda materyalden oluşan düşük maliyetli bir jel film geliştirdiler. Bu reaksiyonu kolaylaştıran malzemeler kilogram başına sadece 2 dolara mal oluyor ve tek bir kilogram, bağıl nemin %15’ten az olduğu bölgelerde günde 6 litreden (~1.6 galon) ve alanlarda 13 litreden (~3.4 galon) fazla su üretebiliyor.
Araştırma, suyu atmosferden çekme yeteneği ve bu teknolojinin kendi kendine sulanan toprak oluşturmak için uygulanması da dahil olmak üzere araştırma ekibinin önceki atılımlarına dayanıyor. Ancak, bu teknolojiler nispeten yüksek nemli ortamlar için tasarlanmıştır.
Araştırmacılar, ana hidrofilik (suyu çeken) bir iskelet olarak yenilenebilir selüloz ve ortak bir mutfak bileşeni olan konjac sakızı kullandılar. Sakızın açık gözenekli yapısı, nem yakalama sürecini hızlandırır. Tasarlanan başka bir bileşen olan, ısıtıldığında hidrofobik (suya dirençli) etkileşime sahip termo-duyarlı selüloz, toplanan suyun derhal salınmasına yardımcı olur, böylece su üretmek için toplam enerji girişi en aza indirilir.
Çöl havasından su çekmeye yönelik diğer girişimler tipik olarak enerji yoğundur ve fazla üretmez. 6 litre kulağa çok fazla gelmese de araştırmacılar, daha kalın filmler veya emici yataklar veya optimizasyonlu diziler oluşturmanın, verdikleri su miktarını önemli ölçüde artırabileceğini söylüyorlar. Gelişmeleri merakla bekliyoruz!