Metaverse evreni hakkında ne çok şey duyar olduk öyle değil mi? Birçok insana göre metaverse internetin geleceği olarak karşımıza çıkıyor. Pekii, metaverse tam olarak ne anlama geliyor?
Facebook’un Meta olarak yeniden markalaştığını ve geleceğini yaklaşmakta olan “metaverse” üzerine odaklanacağını duyurmasının üzerinden yaklaşık altı ay geçti. O zamandan beri, bu terimin ne anlama geldiği daha netleşmedi. Metaverse, temelde bir VR sosyal platformu inşa ediyor, bu sayede birçok video oyununu kolaylaştırıyor.
Metaverse’ü kafanızda oturtamıyorsanız kendinizi yalnız hissetmeyin. Bir örnek vermek gerekirse, internet 1970’lerde vardı, ancak bunun sonunda neye benzeyeceğine dair her fikir doğru değildi. O nedenle bu kavram hakkında sunulan her bilgi doğru olmayabilir.
Genel olarak konuşursak, şirketlerin “metaverse” hakkında konuşurken başvurdukları teknolojiler, sanal gerçekliğin (oynamadığınız zamanlarda bile var olmaya devam eden kalıcı sanal dünyalarla karakterize edilen) ve dijitalin özelliklerini birleştiren artırılmış gerçekliği içermektedir. Yani siz günlük hayatınıza devam ederken bile arka planda yaşamaya devam eden sanal gerçeklik teknolojisi ve uygulamaları “metaverse” kapsamında ele alınıyor. Ancak, bu alanlara yalnızca VR aracılığıyla erişilmesi gerekli değil. Bazı bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta telefonlar aracılığıyla erişilebilen teknolojiler de gelişmeye devam ediyor.
Metaverse ile ilgili çalışmalar yapan birçok şirket, kullanıcıların ürün yaratabileceği, satın alabileceği ve satabileceği bir tür yeni dijital platform hayal ediyor. Sanal mağazalar, şu an oldukça popüler. NFT’ler ile varlıkların taşınabileceği, satılabileceği bir kurgu düşünülüyor. NFT’yi internet dünyasındaki varlığınızın temsili olarak düşünebilirsiniz.
Microsoft ve Meta gibi teknoloji devleri, sanal dünyalarla etkileşimle ilgili teknoloji geliştirmeye çalışıyor, ancak sadece onlar değil. Nvidia, Unity, Roblox ve hatta Snap’in yanı sıra çeşitli küçük şirketler ve yeni başlayanlar dahil olmak üzere diğer birçok büyük şirket, fiziksel yaşamımızı daha yakından taklit eden daha iyi sanal dünyalar yaratmak için alt yapıyı inşa etmeye başladılar.
Meta, tüm arkadaşlarınızı takılmaya davet edebileceğiniz sanal evler geliştireceğini düşünüyor. Microsoft, yeni işe alınanları eğitmek veya uzaktaki iş arkadaşlarınızla sohbet etmek için sanal toplantı odalarını oluşturmaya hazırlanıyor. Teknoloji uzmanlarına göre, metaverse sanal gerçeklik deneyimini bir sonraki seviyeye taşıyacak ve kullanıcıların sanal dünyada arazi satın almaktan ve partiler vermekten evlenmeye kadar dijital avatarlar aracılığıyla her şeyi yapmalarına izin verecek bir ortam oluşturulacak.

Bazı uzmanlar, 2030’a kadar insanların büyük bir bölümünün bir şekilde metaverse içinde olacağına inanıyor. Ancak şu anki takıntıya rağmen, fikir hala çok çalışma gerektiriyor. İlk zorluk, ihtiyaç duyulan donanımın erişilebilirliği olarak karşımıza çıkıyor.
Bununla beraber örneğin, burada kimin polis olarak görev yapacağını belirlemenin yanı sıra yasal ve ticari zorluklar da olacak. Ayrıca, insanların metaverse’de takılmak isteyeceklerinin garantisi de bulunmamakta. Yine de bu evrende olmak oldukça eğlenceli görünüyor. Belki de yıllar sonra bu evrenin nasıl bu kadar geliştiği ile ilgili yazılar okuyacağız!
Metaverse un pazarlamayı nasıl etkileyecegini dusunmediyseniz, bir pazarlamacı olarak cemberin dısında kalmıssınız demektir. Metaverse, pek cok donusum gibi bir tercih degil ne zaman dahil olacagı dusunulmesi gereken bir olgudur. Yani kacınılmaz bir durumdur. Metaverse, pazarlamayı bircok yonden etkileyecektir ve bunlardan bazılarını simdi uygulamaya baslayabilirsiniz.