Dünyadan

Neden Dünya Silikon Vadisi’ne Aşık Oldu?

Yerler bir film olsaydı, Silikon Vadisi iyi adamlardan biri olurdu! Büyük kötü şirketlerin dünyasında, insanlığın iyiliği için kapitalizme müsamaha gösteren bir istisna. Trilyonlar kazanmak, evet   ama yalnızca dünyayı daha iyi bir yer yapmak için!

Silikon Vadisi, bankalara ve çok uluslu şirketlere karşı daha havalı, daha iyi görünen, daha insancıl bir alternatif. İşin Robin Hood’u; seçkinlerin, medyanın ve dijital yerlilerin sevgilisi. Bir zamanlar, teknoloji şirketleri dünyanın en beğenilen markalarının listelerinde sürekli olarak baskındı ve neden olmasınlar? Hayran olunacak çok şey vardı. Açıklığı, yeniliği ve yaratıcılığı temsil ettiler. Beğenileri, tıklamaları ve kaydırmaları politik doğruluğa dönüştürdüler. Fakat günümüzde bu düşüncelerin değiştiğini söylemekte fayda var. Peki neden?

Gerçek dünya sorunlarını çözen mütevazi, parlak gözlü girişimciler, şimdi büyük ölçüde, basit sorunlar üzerine çalışıyorlar. Eşitliği, çeşitliliği ve hoşgörüyü vaaz eden bir endüstri, artık cinsel tacizle ilgili manşetlere hükmediyor! Finansman alan fikirlerin %5’inden azı sadece kadınlardan geliyor! Daha önceki haberlerimizden de yayınladığımız gibi birçok firma çalışma saatleri konusunda bile çalışanları ile ortak bir noktaya varamadı.

Google ve Facebook’un piyasa değeri, dünyadaki tüm hayır kurumlarının toplamından daha fazladır ve Microsoft gibi büyük şirketler, offshore vergi sığınaklarında kâr saklar. Çağımızın teknolojilerini doğuran uluslararası bir hazine olan Silikon Vadisi, yavaş yavaş popülerliğini ve prestijini yitirmeye başladı.

2016 yılında Silikon Vadisi’nin en iyi saklanan sırrı ortaya çıktı: Dijital platformları kullanarak ürettiğimiz veriler, hizmetlerin değerinden daha yüksek bir ekonomik değere sahip. Google+’daki bir teknoloji hayranının belirttiği gibi:

“Başkalarının faydalanması için hakkımızda veri toplamak üzere tasarlanmış bir cihazı taşımak için 1.000 dolar harcıyoruz.”

Mahremiyetimizi Mark Zuckerberg’e teslim etmek giderek daha az mantıklı geliyor. Sorun kamuya mal oldu, ancak şeffaflık eksikliği devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.