Motivasyon

Sürekli Yorgun mu Hissediyorsunuz?

Sürekli yorgun hissediyorum ne yapmalıyım? Sürekli yorgunluğa neler sebep olmaktadır? Bazen bu ve benzeri soruların cevabını ararız. Hepimiz zaman zaman kendimizi yorgun hissederiz. Nedenler genellikle açıktır. Gece geç vakitlere kadar çalıştığınız dönemler, stresli dönemler, sınav dönemleriniz gibi bazı olaylar gün içerisinde bizi yorabiliyor. Fakat sürekli hissedilen yorgunluğun normal olmadığı ortadadır. Bir doktora görünmeden önce, ilk etapta neden bu kadar yorulduğunuza göz atmanızda fayda var.

Şunları düşünmek faydalı olabilir:

  • İş ve aile gibi hayatınızın özellikle yorucu olabilecek kısımlarına göz atabilirsiniz.
  • Yas veya bir ilişkinin kopması gibi yorgunluğunuzu tetiklemiş olabilecek herhangi bir olay yaşadınız mı?
  • Yaşam tarzınızdan memnun musunuz, yaşam tarzınız sizi yoruyor olabilir mi?

Yorgunluğun psikolojik nedenleri fiziksel nedenlerden çok daha yaygındır. Çoğu psikolojik neden, gündüz yorgunluğuna neden olan uykusuzluğa yol açmaktadır. 

Sürekli  Vücut Yorgunluğu Neden Olur?

Bu sorunun cevabı birkaç başlık altında açıklanabilir. Sürekli vücut yorgunluğu, fiziksel ve psikolojik birçok faktörden etkilenmektedir. 

Stres

Günlük hayatın stresleri çoğumuzu bir noktada endişelendirebilir. Ev taşımak veya evlenmek gibi olumlu olayların bile strese neden olabileceğini hatırlamakta fayda var. Stresle nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmenizde fayda var. 

Duygusal Şok

Bir yas, işten ayrılma veya bir ilişkinin kopması, kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenize neden olabilir. 

Depresyon

Kendinizi üzgün, düşük ve enerjisiz hissediyorsanız ve ayrıca yorgun uyanıyorsanız, depresyonda olabilirsiniz. Depresyonunuz olup olmadığını nasıl anlayacağınızı kontrol etmelisiniz. Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza görünün.

Endişe

Sürekli kontrol edilemeyen endişe duygularınız varsa, doktorların yetişkinlerde yaygın anksiyete bozukluğu dediği şeye sahip olabilirsiniz. Anksiyete bozukluğu olan kişiler endişeli ve sinirli hissetmenin yanı sıra genellikle yorgun hissederler. İlaç ve konuşma terapileri yardımcı olabileceğinden bir doktora görünebilirsiniz. 

Günümüzün 7/24 “her zaman açık” dünyasında, çoğu zaman günlük hayatımıza çok fazla şey sığdırmaya çalışıyoruz ve her şeyin üstünde kalmaya çalışmak için, bazen çok fazla alkol veya kafein tüketiriz ya da hareket halindeyken uygun bir yemek için oturmak yerine şekerli ve yüksek yağlı atıştırmalıklar yeriz. 

Alkol

Çok fazla içmek uyku kalitenizi etkiler. Vücudunuza giren alkol konusunda kontrollü davranmalısınız. 

Egzersiz Yapmak

Çok fazla veya çok az egzersiz ne kadar yorgun hissettiğinizi etkileyebilir. Egzersiz miktarını vücudunuza uygun ayarlamayı unutmamalısınız. 

Kafein

Çay, kahve, kola ve enerji içeceklerinde bulunan bu uyarıcının çok fazla olması uykuyu bozabilir ve kendinizi yorgun ve yorgun hissetmenize neden olabilir.

Gece Vardiyası

Gece çalışanları genellikle daha kolay yorulduklarını fark ederler. Bu, vardiyaların zamanlaması değişmeye devam ederse daha olasıdır. Yorgunsanız, gün içinde şekerleme yapabilirsiniz.

Yorgunluk ve Halsizliğe Ne İyi Gelir?

  • Düzenli olarak kahvaltı yapmalısınız. 
  • Bol bol su içilmelisinizdir. Yetişkin bir insan günde iki litreye kadar su içmelidir. 
  • Düzenli olarak yumurta ve kırmızı et tüketimi gerçekleştirmelisiniz. 
  • Düzenli uyku ve spor en önemli konular arasında yer almaktadır. Yetişkin bir insanın sekiz saate kadar uyuması gerekmektedir. 

Sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak, hayatımızın temelini oluşturmaktadır. Yorgunluğunuz temeli hayatınızın düzenini oluşturmamaktan kaynaklanıyor olabilir. Yukarıda verilen fiziksel hem de zihinsel olarak kendinizi zinde hissedebilirsiniz. Önerileri takip etmenizi öneririz. Eğer sıkıntılarınız devam ediyorsa, bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.