Viyana, The Economist Intelligence Unit’in (EIU) Perşembe günü yayınladığı yıllık raporu olan Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’nde son beş yılda üçüncü kez en üst sırada yer aldı.
İlk on sıralamaya, listedekilerin yarısını oluşturan Batı Avrupa şehirleri hakim oldu. Kopenhag, Viyana’yı ikinci sırada, Zürih ise Kanada’da Calgary ile üçüncü sırada yer alıyor. Çok geride olmayan altı numarada Cenevre, onu yedi numarada Frankfurt takip ediyor. Amsterdam dokuz numarayı garantiledi.
Ancak bu yıl, ilk on şehir aynı zamanda daha az COVID-19 kısıtlamasıyla “normale dönmeyi” başaran şehirler.
Pandemi, son iki yıldır EIU’nun küresel yaşanabilirlik sıralamasına büyük ölçüde uzun bir gölge düşürdü ve kilitlenmeler ve sosyal mesafe önlemleri raporun tüm göstergelerini etkiledi. Ancak raporda derlenen verilere göre dünya normale dönüyor.
Bir Şehrin Yaşanabilir Olduğuna Nasıl Karar Verirsiniz?
Yaşanabilirlik kavramı, dünyadaki hangi şehirlerin en iyi yaşam koşullarını sunduğunu değerlendirir. Rapor, herhangi bir konumda bir bireye sunulabilecek zorlukların miktarını belirler ve ardından sonuçları konumlar arasında karşılaştırır. Her şehre, istikrar, sağlık, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı olmak üzere beş genel kategoride 30’dan fazla faktör için göreceli konfor için bir derecelendirme atanır.
Örneğin Viyana, nihai endeksinde 99,1 (100 üzerinden) ile mükemmele yakın bir puan aldı; İstikrarda 100,0, sağlıkta 100,0, kültür ve çevrede 96,3, eğitimde 100,0 ve altyapıda 100,0. Listenin sonunda ise Suriye’de Şam (172), Nijerya’da Lagos (171) ve Libya’da Trablus (170) geride kalmaya devam ediyor.
Rapor, ülkelerin her birinde kendi puanlarını sosyal huzursuzluk, terörizm ve çatışmalara bağlıyor.