Sanal gerçeklikte insanlar artık bu yeni cihaz sayesinde baktıkları nesnelere veya çevreye dokunabilir ve hissedebilecekler.
Bildiğiniz gibi şirketler daha önce VR teknolojisinde dokunma hissi vermek için araçlar geliştirdi. Carnegie Mellon Üniversitesi (CMU) araştırmacıları tarafından geliştirilen cihaz, diğer haptik teknolojilerden daha gerçekçi olduğunu iddia ediliyor.
Omuza takılan bu cihazda, ağırlığı azaltmak için, daha az pil gücü tüketmek ve tabii ki de maliyetleri düşük tutmak için motor yerine yaylı teller kullanılmış. Bu sayede kullanıcılar tarafından kolayca giyilebilmesini sağlamak adına motorsuz bir cihaz inşa edilmiş.
Araştırmacılar en iyi deneyimi sağlamak için parmak uçlarına, avuç içine ve bileğe bir tel eklemişler. VR kulaklığına el ve parmak hareketlerini izleyen bir Leap Motion sensörü takılmış. Bu sayede bir kullanıcının elinin sanal bir duvara veya başka bir engele yakın olduğunu algıladığında, parmak uçlarında ki teller sanal nesneyi taklit etmek için harekete geçiyor.
Yani siz VR görüntüsü içerisinde bir heykele gördüğünüzde ve ona dokunmak istediğinizde, o heykelin her bir kıvrımını, dokusunu parmaklarınızın ucunda hissedeceksiniz. Hatta cihaz, bir koltuğun süngerine bastığınızda oluşan direncinin hissiyatını da size veriyor olacak.
Cihazın maliyetinin az olduğu için, seri üretime geçtiğinde 50 dolardan az olacağını tahmin ediyor.
Yaratıcıları cihazın, VR oyunlarında, sanal tasarımlarda ve mühendislik eğitimlerinde kullanılması düşünüyor.
Ayrıca bu cihaz dahada geliştirilirse online alışverişte devrim olacağı kesin. Kullanıcılar içinde apayrı bir deneyim olacaktır.